Lavalampernes magi

Lavalampernes magi

Der er noget ved lavalamper, der bare oser af nostalgi. Måske er det den måde, de langsomt og hypnotisk hvirvler den farverige voks rundt på, eller måske er det det det faktum, at de har eksisteret i årtier. Uanset hvad årsagen er, kan man ikke benægte, at lavalamper er cool.

 

For nylig stødte jeg på et websted kaldet https://lava-lampe.dk/, og jeg blev straks tiltrukket af retrodesignet og det store udvalg af lavalamper, der tilbydes. Jeg endte med at bestille en til mig selv, og jeg kan ikke vente på, at den ankommer. I mellemtiden tænkte jeg, at jeg ville dele min nyfundne kærlighed til lavalamper med jer alle sammen!

 

Historien om lavalamper

Lavalamperne blev opfundet i 1963 af den britiske opfinder Edward Craven Walker. Han blev inspireret af et æggeur, der brugte varme til at få væsken indeni til at stige og falde. Efter mange års eksperimentering fuldendte han endelig sit lavalampedesign og grundlagde et firma ved navn Mathmos for at masseproducere dem

 

Lavalamper blev enormt populære i 1960’erne og 1970’erne, bl.a. takket være deres brug i flere ikoniske film som “Spionen der elskede mig” og “Austin Powers”: International Man of Mystery. I dag er de stadig et populært dekorativt objekt, og mange mennesker bruger dem til at skabe en retro- eller psykedelisk stemning i deres hjem.

 

Hvordan virker lavalamper?

Lavalamper er relativt enkle apparater. De består af en glaskugle, der er fyldt med en klar væske, normalt paraffinvoks, og en farvet væske, typisk mineralolie. En varmebestandig pære er placeret under kuglen, hvilket får voksen til at smelte og stige op til toppen af kuglen. Når voksen afkøles, falder den ned igen, og cyklussen begynder forfra

 

Konklusion

Hvis du leder efter en sjov og retro måde at pynte dit hjem på, kan jeg varmt anbefale dig at anskaffe dig en lavalampe! De er relativt billige (du kan finde dem for så lidt som 300 kroner), de fylder ikke meget, og de giver uendelig mange timers underholdning. Tro mig, når du først har fået din første lavalampe, bliver du afhængig!