Kokainmisbrug blandt unge danskere

Kokainmisbrug blandt unge danskere

Kokain er et ekstremt vanedannende stof som påvirker ens hjerne og centralnervesystem. Kokain udløser store mængder af dopamin og giver derved en overvældende følelse af lykke og velbehag. Kokain påvirker nemlig vores belønningssystem ved at stimulerer det kemisk og det er dette der gør at man hurtigt kan blive afhængig af kokain. Belønningssystemet er det system i hjernen der fortæller os hvornår vi er glade og tilfredse og lærer os derigennem hvad vi gerne vil have mere af. Når kokain så går ind kemisk og udløser store mængder af glædesstoffer så vil hjernen gerne have mere af dette. Belønningssystemet ser ikke alle de farlige og negative konsekvenser der kommer efter indtag af kokain og ved et kokainmisbrug.

Læs mere om kokainmisbrug og behandling her.

Mere farligt for de unge 

Misbrug af kokain er mere farligt for unge mennesker da det kan stoppe den naturlige udvikling i hjernen og i centralnervesystemet. Vores centralnervesystem og hjerne er først færdig udviklet når vi helt voksne og det kan derfor have store negative konsekvenser at drikke for meget alkohol, indtage kokain, hash eller andre rusmidler i en for tidlig alder. Der er altid en stor risiko forbundet ved at tage stoffer og det kan i værste fald være med døden til følge. Selv det mindste forbrug af kokain og andre stoffer kan ødelægge ens liv og udvikling. Det er derfor vigtigt at kunne leve op til disse gode råd:

  • Hold dig fra ulovlige stoffer som hash, kokain, ecstasy, MDMA eller andet. Sig nej tak og tænk på fremtiden, selvom det kan være svært lige i nuet. 
  • Skab nogle sunde relationer og en vennegruppe, et netværk hvor du ikke bliver fristet af stoffer eller andet ulovligt.
  • Drik ikke alkohol før du er mindst 18 år.
  • Drik aldrig mere end 4 genstande på en aften og drik aldrig på hverdage eller når du er alene.
  • Drik aldrig mere end 10 genstande om ugen.

Misbrug starten ofte i en ung alder

I langt de fleste tilfælde starter et misbrug af kokain eller andet i en ung alder og faktisk har 98% af dem som prøver kokain eller andre stoffer røget hash først. Så på mange måder kan hash lede til farlig misbrug af andre stoffer. Det starter som ofte ganske uskyldigt men kan hurtigt blive til et misbrugsproblem, som kan følge en resten livet og et misbrug går ud over hele familien. Hvis først man har aktiveret et kokainmisbrug eller en afhængighed vil man aldrig komme af med det. Det er en kronisk sygdom, som heldigvis kan behandles, men det er ikke nemt.

Få professionel hjælp til kokainmisbrug

Hvis du oplever kokainmisbrug enter som pårørende eller som misbruger selv er det vigtigt at søge hjælp så hurtigt som muligt. Man kan komme ud af et misbrug hvis man får professionel hjælp.