Investering i en varmepumpe? Fordele og ulemper

Investering i en varmepumpe? Fordele og ulemper

Overvejer du at investere i en varmepumpe til din bolig? Hvis svaret er ja, så er dette da også til at forstå. At skifte til en varmepumpe kan nemlig vise sig at være den helt perfekte løsning, hvis du ønsker at slå to fluer med ét smæk. For med en varmepumpe vil du nemlig gøre dit hjem langt mere energieffektivt, og dermed gøre noget for godt miljøet. Men du vil såmænd samtidigt også spare en hel del penge i processen. Men hvad er så fordelene og ulemperne ved at investere i en varmepumpe? Læs videre her, og få svaret.

1. Fordele

Som nævnt ovenfor, så er der nogle helt klokkeklare fordele ved at investere i en varmepumpe, som vi nu vil gå lidt mere i dybden med:

  • Du vil spare penge: alt afhængigt af hvilken varmepumpe du vælger, så vil der være penge at spare i forhold til f.eks. gas eller oliefyr – faktisk op til flere tusinde kroner om året. Grunden til dette er simpel. En varmepumpe kræver nemlig betydeligt mindre strøm for at kunne opvarme din bolig, og er således et langt mere effektivt alternativ til de traditionelle opvarmningsmetoder.
  • Du vil gøre noget godt for miljøet: netop fordi du sparer en masse strøm ved at vælge en varmepumpe, så vil dette også betyde en langt mindre belastning på miljøet.
  • Du slipper for at bekymre dig om brændstof: i modsætning til et oliefyr, så kræver en varmepumpe slet intet brændstof. Så du behøver med andre ord ikke bekymre dig om at løbe tør for varme en kold januarnat klokken 2 om morgenen.
  • Du kan få et varmepumpe abonnement: varmepumper kan i dag fås med abonnement hos en række af landets energiselskaber. Den helt store fordel ved abonnementer er, at der her er tale om en pakkeløsning, der inkluderer alt fra opsætning, drift til de lovpligtige årlige serviceeftersyn. Faktisk vil visse energiselskaber endda hjælpe dig med at slippe af med det gamle rustne oliefyr, når varmepumpen installeres.

2. Ulemper

Hvor der er fordele, så er der jo også ulemper – og dette gælder såmænd også for varmepumper:

  • Dit hus er dårligt isoleret: den helt store ulempe forbundet med varmepumper har faktisk ikke noget med varmepumpen at gøre, men snarere med din bolig. Det er nemlig ikke alle boliger, der egner sig til opvarming via varmepumpe. For at kunne opvarme din bolig på den mest effektive vis, så kræver det nemlig at din bolig er godt isoleret. Så hvis dit hus er piv utæt på grund af dårlig investering, så kan det i dette tilfælde ikke anbefales at skifte til en varmepumpe før der er rettet op på problemet.
  • Varmepumpen kræver lidt ekstra plads: hvis du f.eks. vælger en luft-til-luft varmepumpe, så skal du også forberede dig på en smule ekstra støj fra både inde- og udedelen. Du skal derfor sørge for at have rigeligt med plads på din grund til at placere varmepumpens udedel i den helt rigtige afstand fra huset – så du dermed kan slippe for at skulle døje med unødig støj døgnet rundt.